Hoe reinig je effectief het buitenhout?

De lente is een goed moment om uw buitenhout schoon te maken, klaar voor de warme avonden in de tuin.

Het kan zijn dat er wat restvuil op uw hout zit, of dat er tijdens de natte wintermaanden schimmel of algen zijn ontstaan. Dit is normaal en hoe slecht uw hout ook is, we hebben deze handige stap-voor-stap handleiding gemaakt om u te helpen, zodat het er in een mum van tijd weer spik en span uit zien.

Wanneer buitenhout schoonmaken?

Omdat uw buitenhout het hele jaar door wordt blootgesteld aan de elementen, raden wij regelmatig onderhoud aan om de levensduur ervan te verlengen. Als u uw buitenhout in de best mogelijke staat wilt houden, moet u het minimaal één keer per jaar grondig reinigen. Het is het beste om de schoonmaak in de lente of zomer uit te voeren, wanneer het weer beter is, zodat het hout meer tijd heeft om te drogen.

Een jaarlijkse grondige reiniging kan uw buitenhout nieuw leven inblazen en uiteindelijk dure reparaties helpen voorkomen.

Hoe buitenhout te reinigen?

Er zijn verschillende manieren waarop u buitenhout kunt reinigen. Voor de in onze ogen meeste effectieve manier hebben wij een stap-voor-stap handleiding gemaakt, zodat u het beste uit uw tuin kunt halen.

Houtreinigingsoplossing

Een veilige optie als het gaat om het reinigen van hout is het gebruik van een specifieke houtreiniger zoals Owatrol Net-Trol. Net-Trol is een zeer sterke maar zachte houtreiniger en glansmiddel op waterbasis die vergrijsd en verweerd hout terugbrengt naar zijn oorspronkelijke kleur zonder de houtvezels te beschadigen. Het is biologisch afbreekbaar en bevat geen oplosmiddelen of bleekmiddel, waardoor het veilig in de tuin kan worden gebruikt.

Net-Trol verwijdert moeiteloos zowel oppervlakkig als diepgeworteld vuil, waardoor het hout er helder en levendig uitziet. Het werkt snel en kan de oorspronkelijke kleur van uw hout in slechts 15 minuten herstellen zonder dat schuren nodig is.

Hout reinigen met Net-Trol:

Owatrol Net-trol 1 literStap 1
Maak het oppervlak nat met schoon water

Stap 2
Net-Trol aanbrengen met een synthetische kwast of roller (middel- of langpolig)

Stap 3
Schrob het oppervlak met een stijve nylon/synthetische borstel

 

Stap 4
Laat ca. 10-20 minuten intrekken. Als het oppervlak begint te drogen, bevochtig het dan met een beetje water.

Stap 5
Schrob het oppervlak en spoel af met vers, schoon water of gebruik een hogedrukreiniger (max. 60 bar met ventilatorkop opzetstuk)

Herhaal indien nodig de procedure. Laat het hout 48 uur drogen of totdat het voldoet aan het vochtgehalte dat vereist is voor de gekozen afwerking voordat u het afwerkt.

Hogedrukreiniger

In stap 5 kan er gekozen worden om met de hogedrukreiniger het hout schoon te maken. Dit is echter niet altijd het beste hulpmiddel om te gebruiken. Afhankelijk van het type opzetstuk aan het uiteinde van de hogedrukreiniger kan dit problemen veroorzaken.

Als het een volle, gestage stroom water onder hoge druk is, kan dit veel spanning op de houtvezels veroorzaken, waardoor ze zo opzwellen en een bijna ‘harige’ uitstraling krijgen. Dit kan niet alleen esthetisch problematisch zijn omdat het de afwerking kan verwijderen, het kan ook de levensduur van het hout beïnvloeden.

Hoe u een hogedrukreiniger veilig gebruikt:

  • Gebruik altijd een ventilatorkop opzetstuk en spuit met een vegende beweging over het hout
  • Spuit altijd op een minimale afstand van 30 cm

Dingen die wij u niet aanraden te doen

  • Gebruik geen turbokop
  • Laat de spuit niet te lang stil staan op één plaats

Nadat het hout met succes is gereinigd, kunt u overwegen een afwerking aan te brengen als deze nog niet is aangebracht. Kijk eens naar ons brede assortiment houtafwerkingen voor buiten, waar we een verscheidenheid aan verzadigende afwerkingsoliën tot dekkende verven en meer hebben.

Dus daar heeft u onze stapsgewijze handleiding voor het effectief reinigen van buitenhout.

We hopen dat u dit bericht nuttig vond. Als u nog andere tips, trucs of advies hebt, kunt u deze achterlaten in de reacties hieronder. Wij horen graag van u!

Contactgegevens